Jelovnik - VELJAČA 2024.

1. i 3.  TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK -Mlijeko, čokoladne pahuljice
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Tjestenina s mljevenim mesom, kruh pšenični miješani, sezonska salata, voda
UŽINA - Kruh pšenični miješani, mliječni namaz, voda

UTORAK

DORUČAK - Kruh polubijeli, maslac, marmelada, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Juneća juha, juneći toć s njokama i korjenastim povrćem, kruh polubijeli, voda
UŽINA - Bakin kolač od mrkve, voda

SRIJEDA

DORUČAK -Jogurt, plazma keksi
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Panirani pileći medaljoni, blitva s krumpirom, kruh polubijeli, voda
UŽINA - Puding čokolada

ČETVRTAK

DORUČAK - Kruh pšenični miješani, pureća šunka, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo s grahom, tjesteninom i suhim mesom, kruh pšenični miješani, voda
UŽINA - Jogurt, pecivo

PETAK

DORUČAK - Griz na mlijeku s čokoladnim posipom
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Povrtni rižoto s tikvicama, kruh polubijeli, voda
UŽINA - Slanac – prstići voda

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kruh pšenični miješani, maslac, med, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo od kupusa s junetinom, kruh pšenični miješani, voda
UŽINA - Pecivo, pašteta, voda

UTORAK

DORUČAK - Jogurt, kukuruzne pahuljice, suho voće
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK -Teleća juha, teleći rižoto s povrćem, kruh polubijeli, voda
UŽINA - Voće

SRIJEDA

DORUČAK - Kruh polubijeli, mliječni namaz, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo od leće, korjenastog povrća i suhog mesa, kruh polubijeli, voda
UŽINA - Lijena pita od jabuka, voda

ČETVRTAK

DORUČAK - Kakao, petit keksi
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Pureći file, pire od krumpira i mrkve, kruh polubijeli, vodavoda
UŽINA - Puding vanilija

PETAK

DORUČAK - Kruh pšenični miješani, čokoladni namaz, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Oslić na bakalar, kruh pšenični miješani, voda
UŽINA - Jogurt, meka kifla

Napomena:

*Kuhinja zadržava pravo izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

 

Zdravstvena voditeljica: Ines Mataga

Glavna kuharica:  Nada Petković

Ravnateljica: Anamarija Čović 

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe