Igra vani

Igra vani je jako važna za djecu koja počinju razvijati akademske vještine, uče čitati i pisati.       Za vještinu čitanja preduvjet su i snažni očni mišići za praćenje teksta. Vrijeme provedeno u prirodi pomaže jačanju očnih mišića na način da razvija sposobnost praćenja pogledom prilagođavajući se različitim terenima, što je sasvim drugačije od gledanja u dvodimenzionalnu sliku (ekran).

Kada počinju čitati i pisati, djeca moraju imati i dobro držanje, a to počinje snagom i ravnotežom. Sposobnost djeteta da sjedi mirno zapravo započinje kretanjem. Djeca koja uključuju svoja tijela u raznovrsne i složene pokrete razvijaju ono što je potrebno za sjedenje za stolom.

Djeca uče povezujući nove informacije s prošlim iskustvima. Što su njihova iskustva u neposrednom okruženju bogatija i raznovrsnija, lakše će učiti. Lakše se uči ako je uključeno što više osjetila. Na taj se način sadržaji odmah učvršćuju pomoću više sjecišta u našoj mreži pamćenja.

Program učenja treba se odnositi na cijeli sustav tijela i uma. Igra često potiče uspješnije učenje, nego rano upisivanje djeteta na različite satove edukacije. Motorički rast i razvoj kao i senzorička integracija bitni su za učenje jer se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje.

Usklađivanjem dijelova tijela i uma poboljšavaju se motoričke sposobnosti, koordinacija, pamćenje, čitanje, izražavanje jezične i matematičke vještine, postiže se bolja emocionalna ravnoteža te se smanjuje stres, napetost i hiperaktivnost.

Evo nekih ideja za igru i učenje  brojki i brojanja na otvorenom:

[one_third][/one_third]

[one_third][/one_third]

[one_third][/one_third][su_spacer size=”50″]