Kako pripremiti dijete za vrtić / jaslice

Dragi roditelji!

Dobro došli u naš vrtić!

Polazak djeteta u vrtić/jaslice značajna je promjena za dijete i cijelu obitelj.

Za polazak u jaslice ili vrtić dijete ne možemo pripremiti pred sam polazak, već je to potrebno mnogo ranije. Dijete valja postepeno osamostaljivati, podučavati ga da se samostalno hrani i oblači, te navikavati ga malo pomalo na odvojenost od majke.

Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića te je u tom periodu koje je za dijete zahtjevno moguće očekivati promjene u djetetovom ponašanju, doživljavanju, odnosno općenito funkcioniranju. Neka djeca se bez teškoća priviknu na nove okolnosti, dok je drugima potrebno određeno vrijeme za to. Obično je riječ o prvim tjednima boravka u jaslicama/vrtiću no kriza odvajanja može se pojaviti kasnije, nakon što je dijete prvih tjedana dobro funkcioniralo u grupi odnosno bez teškoća se odvojilo od roditelja.

Koliko će trajati period prilagodbe ovisi o djetetovim osobinama, dobi, razvojnoj fazi u kojoj se nalazi, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja i kontaktiranja s drugom djecom, aktualnim događajima u životu, ali i reakcijama roditelja na odvajanje.

Neke od mogućih reakcija su promjene u navikama spavanja i hranjenja (dijete odbija jesti ili spavati), zatim povlačenje, agresivnost, plačljivost, a ponekad je prisutna i regresija u ponašanju (dijete se vraća u razvojnu fazu koju je preraslo-ponovno mokri u pelene, puže, traži dudu i sl., tj. ponaša se kao da je malo mlađe od svoje dobi). Važno je istaknuti da su sve ove promjene prolazne te će s vremenom nestati.  Ukoliko i nakon duljeg razdoblja (npr. 3 mj.) vaše dijete iskazuje teškoće adaptacije posavjetujte se s odgajateljicama i stručnom službom (pedagog, psiholog, zdravstveni voditelj).

KAKO POMOĆI DJETETU TIJEKOM PRILAGODBE?

 

Prije nego dijete krene u vrtić pričajte mu o tome što će tamo raditi, koga će sve upoznati, koliko će tamo boraviti. O vrtiću pričajte u pozitivnom svjetlu, nemojte  plašiti dijete ukoliko primijetite da je zabrinuto, pokažite mu prihvaćanje i razumijevanje njegovih osjećaja. Nemojte mu govoriti da ne smije plakati, da se tako ponašaju male bebe, dopustite mu da izrazi osjećaje.

  • Prilikom polaska u vrtić – preporučljivo je da dijete majka ili otac dovode u vrtić/jaslice (ne baka,rodbina…).
  • Redovito dovodite svoje dijete u vrtić/jaslice – tijekom prvih mjeseci osobito je važan redovit boravak djeteta u vrtiću ( naravno,osim kad je dijete bolesno).
  • Boravak – neka dijete prvih dana boravi kraće, a zatim polako produžavajte boravak
  • Igračke – ako je dijete posebno vezano za neku igračku, omogućite mu da je ponese u vrtić/jaslice (osim u vrijeme COVID-19)
  • Odlazak – vjerujte procjeni odgajatelja kada vas zamoli da napustite grupu no nikako nemojte otići bez da se pozdravite s djetetom (ideja da će mu biti lakše ako se zaigralo pa vas nije vidio kada ste otišli kriva je jer ruši djetetovo povjerenje u vas).

Prilikom odvajanja nemojte pokazivati tugu ili zabrinutost,jer i dijete može tako reagirati.

  • Navike – ne mijenjajte djetetove navike neposredno prije polaska u vrtić. Ako dijete koristi bočicu ili nosi pelene, ne odvikavajte ga pod svaku cijenu neposredno prije polaska u vrtić.

Ukoliko je vama teško zbog prvog odvajanja od djeteta, podijelite osjećaje i potražite za sebe podršku među najbližima (suprug, supruga, prijateljica, kolege…). To je tema za razgovor s njima, ali ne pred djetetom i s djetetom. Budite strpljivi i prema sebi. I vi kao roditelj počinjete s novom fazom svog roditeljstva.

Kako biste bili mirniji prilikom polaska djeteta u jaslice/vrtić pokušajte to doživjeti kao priliku za osamostaljivanje djeteta, sklapanja novih prijateljstava, razvijanje socijalnih vještina poput suradnje, asertivnosti, empatije, odgovornosti te pomoć pri usvajanju i razvijanju higijenskih i zdravih prehrambenih navika kod djeteta.

 

Pripremila:  Zdravstvena voditeljica

Ana Sršen