Prehrana

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe

Jelovnik rujan 2021.

1.i 3. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - abc sirni namaz, čaj
RUČAK - junetina u umaku od povrća, riža, sok
UŽINA - voćni jogurt

UTORAK

DORUČAK - maslac, med kruh, čaj
RUČAK - tjestenina s mljevenim mesom, salata-krastavac, rajčica
UŽINA - pecivo sa sirom

SRIJEDA

DORUČAK - kifla, jogurt
RUČAK - pohani pileći file, mahune na salatu
UŽINA - jabuka

ČETVRTAK

DORUČAK - čokoladni namaz, čaj
RUČAK - junetina s njokama, zelena salata, sok
UŽINA - kiflica sa sezamom

PETAK

DORUČAK - kukuruzne pahuljice, mlijeko
RUČAK - pohani oslić, krumpir na salatu
UŽINA - banana

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - polutvrdi sir, kruh
RUČAK - varivo od glavatog kupusa s mesom
UŽINA - pita od jabuke

UTORAK

DORUČAK - pureći narezak, kruh
RUČAK - juha, lešo meso, restani krumpir, sok
UŽINA - jogurt

SRIJEDA

DORUČAK - pecivo, jogurt
RUČAK - rižot ,piletina u bijelom umaku
UŽINA - pita od sira

ČETVRTAK

DORUČAK - kruh i marmelada namaz, čaj
RUČAK - dinstana junetina s graškom, sok
UŽINA - banana

PETAK

DORUČAK - keks i mlijeko
RUČAK - oslići s krumpirom na bijelo
UŽINA - kroasan

Napomena: moguće su izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

Kuharica:  Nada Petković

Ravnateljica: Dijana Glavor Vitali

Skoči do alatne trake