Jelovnik - SIJEČANJ 2025.

1., 3. i 5.  TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Jogurt, kukuruzne pahuljice, suho voće
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Juneći toć s njokama, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA -Puding vanilija

UTORAK

DORUČAK - Bakin kruh, maslac, med, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo od leće, ječma i povrća, bakin kruh, napitak
UŽINA - Pecivo, pašteta, voda

SRIJEDA

DORUČAK -Griz na mlijeku s čokoladnim posipom
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Tjestenina s mljevenim mesom, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Voće

ČETVRTAK

DORUČAK -Kruh, pureća šunka, čaj
JASLICE: Kruh, mliječni namaz, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Panirani pileći medaljoni, pire od krumpira i mrkve, kruh, voda
UŽINA - Voćni jogurt

PETAK

DORUČAK - Kakao, petit keksi
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Povrtna juha, rižoto s tikvicama i povrćem, bakin kruh, voda
UŽINA - Pita od sira, voda

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kruh, maslac, marmelada, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Gulaš s junetinom, korjenastim povrćem i graškom, kruh, voda
UŽINA - Jogurt, meka kifla

UTORAK

DORUČAK - Mlijeko, čokoladne pahuljice
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Teleća juha, teleći rižoto s povrćem, kruh, voda
UŽINA - Slanac – prstići

SRIJEDA

DORUČAK -Bakin kruh, čokoladni namaz, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo od graha, slanutka i povrća sa suhim mesom, bakin kruh, napitak
UŽINA - Štrudel od jabuke, voda

ČETVRTAK

DORUČAK - Jogurt, petit keksi
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Pileći file, blitva s krumpirom, kruh, voda
UŽINA - Voće

PETAK

DORUČAK - Bakin kruh, riblja pašteta, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Tjestenina na crveno s tunjevinom, sezonska salata, bakin kruh, voda
UŽINA - Puding Choco-loco

Napomena:

*Kuhinja zadržava pravo izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

 

Zdravstvena voditeljica: Ines Mataga

Glavna kuharica:  Nada Petković

 

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe