Prehrana

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe

Jelovnik listopad 2020

1.i 3. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Maslac, mermelada,kruh, čaj
RUČAK - Junetina u umaku s rižom, salata od rajčice
UŽINA - Buhtla od čokolade

UTORAK

DORUČAK - Kifla, jogurt
RUČAK - Juha,lešo junetina,pire krumpir
UŽINA - Banana

SRIJEDA

DORUČAK - Griz u mlijeku
RUČAK - Piletina na bijelo s tjesteninom
UŽINA - Kifle s marmeladom

ČETVRTAK

DORUČAK - Riblja pašteta, kruh, čaj
RUČAK - Mesne okruglice, povrće
UŽINA - Voćni jogurt

PETAK

DORUČAK - Kiflice sa sezamom, čaj
RUČAK - Varivo od slanutka, leće i ječma s povrćem i pancetom
UŽINA - Pita od jabuka

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Polutvrdi sir, kruh ,čaj
RUČAK - Tjestenina s mljevenim mesom, cikla
UŽINA - Jogurt

UTORAK

DORUČAK - Čokoladne pahuljice mlijeko
RUČAK - Juha lešo meso, restani krumpir
UŽINA - Pecivo s marmeladom

SRIJEDA

DORUČAK - Maslac med, kruh ,čaj
RUČAK - Dinstana junetina, glavati kupus
UŽINA - Pita od sira

ČETVRTAK

DORUČAK - Pura s mlijekom
RUČAK - Pileći umak s njokama
UŽINA - Banana

PETAK

DORUČAK - Kroasan, čaj
RUČAK - Dinstana rajčica s tjesteninom i tunjevinom
UŽINA - Kokos kolač „čupavci“

Napomena: moguće su izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

Kuharica:  Nada Petković

Zdravstvena voditeljica: Ana Sršen

Ravnateljica: Dijana Glavor Vitali

Skoči do alatne trake