Prehrana

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe

Jelovnik ožujak 2020

1.i 3. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Polutvrdi sir,kruh,čaj
RUČAK - Junetina u umaku od povrća s tjesteninom,sok
UŽINA - Jabuka

UTORAK

DORUČAK - Eurokrem,kruh, kakao
RUČAK - Juha, junetina lešo,pire krumpir
UŽINA - Pita od sira

SRIJEDA

DORUČAK - Pureća šunka, kruh,čaj
RUČAK - Varivo od leće s pancetom,salata
UŽINA - Kifla s čokoladom

ČETVRTAK

DORUČAK - Kukuruzne pahuljice, mlijeko
RUČAK - Pohana piletina, Rizi-bizi
UŽINA - Banana

PETAK

DORUČAK - Pecivo, jogurt
RUČAK - Dinstana junetina s glavatim kupusom, sok
UŽINA - Pita od jabuka

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kruh, maslac, marmelada, čaj
RUČAK - Junetina u umaku od povrća s rižom
UŽINA - Jabuka

UTORAK

DORUČAK - Čokoladne pahuljice, mljeko
RUČAK - Juha, dinstana junetina, restani krumpir
UŽINA - Trokut sa sirom

SRIJEDA

DORUČAK - Kifla, jogurt
RUČAK - Pirjana piletina s tjesteninom, salata
UŽINA - Banana

ČETVRTAK

DORUČAK - Kruh, maslac, med ,kakao
RUČAK - Varivo od graha, slanutka i ječma s pancetom
UŽINA - Kifla s marmeladom

PETAK

DORUČAK - Kruh, sirni namaz, čaj
RUČAK - Oslići s krumpirom na bijelo
UŽINA - Kiflice sa sezamom

Napomena: moguće su izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

Jelovnik sastavila  kuharica:  Nada Petković

Ravnateljica: Dijana Glavor Vitali

Skoči do alatne trake