Prehrana

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe

Jelovnik travanj 2021.

1.i 3. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kiflica s čokoladom, čaj
RUČAK - Junetina u umaku od povrća s njokama, sok
UŽINA - Puding

UTORAK

DORUČAK - Pureća šunka , kruh, čaj
RUČAK - Juha, junetina lešo, pire krumpir
UŽINA - Voće (kruška)

SRIJEDA

DORUČAK - Pecivo, jogurt
RUČAK - Pirjana piletina s makaronima
UŽINA - Pita od sira

ČETVRTAK

DORUČAK - Kukuruzne pahuljice, mlijeko
RUČAK - Polpete, kelj na lešo s krumpirom
UŽINA - Voće (banana)

PETAK

DORUČAK - Polutvrdi sir, kruh, čaj
RUČAK - Varivo od graha, slanutka i ječma, sok
UŽINA - Kokosov kolač

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kiflica s marmeladom, čaj
RUČAK - Junetina u umaku od povrća s rižom
UŽINA - Voćni jogurt

UTORAK

DORUČAK - Eurokrem, kruh, kakao
RUČAK - Juha, pohana piletina, rizi-bizi
UŽINA - Voće (jabuka)

SRIJEDA

DORUČAK - Buhtle s čokoladom, čaj
RUČAK - Varivo od leće s povrćem, sok
UŽINA - Voće (banana)

ČETVRTAK

DORUČAK - Čokoladne pahuljice, mlijeko
RUČAK - Dinstana junetina s glavatim kupusom
UŽINA - Štrudla od jabuka

PETAK

DORUČAK - Kruh, sirni namaz, čaj
RUČAK - Pržene lignje, blitva na lešo s krumpirom
UŽINA - Kiflice sa sezamom

Napomena: moguće su izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

Kuharica:  Nada Petković

Zdravstvena voditeljica: Ana Sršen

Ravnateljica: Dijana Glavor Vitali

Skoči do alatne trake