Prehrana

Prehrana je nauka o hrani i njenim osnovnim sastojcima i njihovom međusobnom odnosu, ravnoteži i djelovanju u organizmu, a uključuje i sve procese u organizmu vezane za unos hrane. Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta za normalan rast i razvoj djeteta. Bjelančevine i minerali ubrajaju se u glavne građevne elemente i prehrambene materije, dok su ugljikohidrati i masti osnovni izvor energije, a minerali i vitamini zaštitne materije. Međutim da bi organizam mogao te prehrambene tvari što bolje utrošiti njihovi međusobni odnosi u hrani moraju biti u povoljnim odnosima.

Od ukupne dnevne količine hrane, dijete treba dobiti 2/3 u vrtiću i to 34-40% kao doručak, 40-45% kao ručak i 15-20% kao užinu. Obroci koje dijete dobiva kod kuće moraju biti sastavni dio dnevnog jelovnika djeteta.

Jelovnik se pravi za cijeli mjesec. On je raznovrstan i zadovoljava dnevnu potrebu djeteta za svim energetskim tvarima.
Djeca koja ostvaruju pravo na primarni program 10 satni u prvom dijelu dana dobivaju 3 obroka: doručak, ručak, užina, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos od 75% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata. Djeca koja ostvaruju pravo na kratki program 5-6 satni u prvom dijelu dana dobivaju 2 obroka: doručak i ručak, a ovi obroci osiguravaju prosječni iznos 60% energetskih i prehrambenih potreba u 24 sata.
Posebno se daje prednost sezonskom voću i povrću, a izbjegava konzervirana hrana.

happy family  funny kids are preparing the dough, bake cookies in the kitchen

Najveći čovjek uvijek ostaje dijete.

Goethe

Jelovnik travanj 2022.

1. i 3.  TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Mlijeko, čokoladne pahuljice, med
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Polpete, pire od krumpira i brokule, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Kruh, mliječni namaz, voda

UTORAK

DORUČAK - Kruh, pureća šunka, čaj
Jaslice: Kruh, meki sir, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Juneća juha, proljetno varivo s junetinom, lećom i povrćem, kruh, voda
UŽINA - Savijača s jabukama

SRIJEDA

DORUČAK - Jogurt, kukuruzne pahuljice, sušeno voće
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Mljevena puretina sa špagetima, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Voće

ČETVRTAK

DORUČAK - Kruh, maslac, med, kakao
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Pileća juha, pileći paprikaš s krumpirom i povrćem kruh, voda
UŽINA - Keksići, jogurt

PETAK

DORUČAK - Kruh, riblja pašteta, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Oslić na bijelo, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Puding čokolada

Napomena:

*Kuhinja zadržava pravo izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

2.i 4. TJEDAN

PONEDJELJAK

DORUČAK - Kruh, maslac, marmelada, kakao
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Kruh, maslac, marmelada, kakao
Juneća juha, gulaš s junetinom, krumpirom, povrćem, kruh, voda
UŽINA - Jogurt, keksići

UTORAK

DORUČAK - Jogurt, kukuruzne pahuljice, suho voće
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Rižoto teletina, povrće, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Voće

SRIJEDA

DORUČAK - Kruh, pureća šunka, čaj
Jaslice: kruh, meki sir, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Panirani pureći odrezak, blitva s krumpirom, sezonska salata, kruh, voda
UŽINA - Kruh, mliječni namaz, voda

ČETVRTAK

DORUČAK - Griz na mlijeku s čokoladnim posipom
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Pileća juha, piletina na crveno s povrćem i špagetima, kruh, voda
UŽINA - Voće

PETAK

DORUČAK - Kruh, mliječni namaz, čaj
MEĐUOBROK - Voće
RUČAK - Varivo grah, slanutak, povrće, kruh, voda
UŽINA - Puding vanilija

Napomena:

*Kuhinja zadržava pravo izmjene jelovnika iz objektivnih razloga.

 

Zdravstveni voditelj: Ines Herceg

Glavna kuharica:  Nada Petković

Ravnateljica: Dijana Glavor Vitali

Skoči do alatne trake