UŠI (ušljivost / pedikuloza)

Dragi roditelji, u našem su se vrtiću pojavile uši.

Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu s osobom koja ima uši, a rjeđe korištenjem zajedničkih češljeva, odjevnih predmeta, ručnika… Uši ne skaču s čovjeka na čovjeka, nemaju krila, ne prenose se preko vode niti preko kućnih ljubimaca.

Kako prepoznati uši?

Najočitiji je znak uporan svrbež glave, kao posljedica reakcije na ubode ušiju. Kod pregleda vlasišta, gnjide se najčešće nalaze pri korijenu kose na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku.

Tretman ušljivosti:

Uši se tretiraju lijekovima te mehaničkim uklanjanjem rukama/češljem. Na raspolaganju su šamponi, kreme i losioni koji ubijaju uši. Korištenje šampona ponovite nakon 7-10 dana jer šamponi nisu 100% učinkoviti. Nakon tretmana nužno je mehaničko čišćenje gustim češljem jer nijedan lijek nema 100% učinak. Vlasište treba pregledati svaka 3-4 dana tijekom 3 tjedna nakon što je uočena posljednja živa uš.

 

Što kada moje dijete ima uši?

  1. Dijete ne šaljite u vrtić dok se uši i gnjide potpuno ne odstrane.
  2. O pojavi ušiju kod djeteta odmah obavijestite vrtić.
  3. Za povratak djeteta nije potrebna liječnička potvrda. Prije povratka djeteta u odgojnu skupinu vlasište treba pregledati zdravstvena voditeljica te procijeniti može li dijete natrag u kolektiv.

Zdravstvena voditeljica Ines Mataga