Igre za razvoj fine motorike

Fina motorika je niz koordiniranih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake (posebno prstiju) radi izvođenja malih, preciznih pokreta. Usko je vezana uz koordinaciju oko-ruka (mogućnosti da ruka i prsti pravilno izvrše zadatak koji smo vidjeli okom).

Za njen razvoj važni su „pincet hvat“ (spretnost palca i kažiprsta), mogućnost kontrole zapešća i ostale manipulativne vještine prstiju ruke.

Razvojem fine motorike dijete se osposobljava za praktične životne aktivnosti : pravilno držanje žlice/vilice , otvaranje/zatvaranje bočice, otkopčavanje/zakopčavanje gumba i patentnog zatvarača, vezivanje cipela, češljanje i sl.

Aktivnosti fine motorike pripremaju djecu i za školu – uče se pravilno držati olovke, bojice, kist, koristiti škare i sl.

 

Primjeri igara za razvoj fine motorike:

  1. Prstići koračaju

Nacrtajte na papiru vijugavi puteljak  od  „kamenčića“ po kojima se može ne samo „hodati“ , nego i „skakati“ različitim prstićima (jednom palcem, onda srednjim prstom, jednom desnom rukom, jednom lijevom, itd.). „Hodati“ se može prvo jednom pa drugom rukom i mijenjati par prstiju (npr. palcem i kažiprstom, palcem i malim prstom, srednjim prstom i prstenjakom, itd.).

 

 

  1. Gumbići

Podijelite gumbe u dva jednaka kompleta tako da svaki gumb ima svoj par (drugi gumb jednakog izgleda). Od jednog kompleta složite uzorak na papiru. Dijete na svojem listu papira treba složiti jednak uzorak od svojeg kompleta.

 

  1. Snježne grude i glačala

Snježne grude – od narezanog novinskog ili omotnog papira rukama treba zgužvati što je moguće više „snježnih gruda“ . Pobjeđuje onaj igrač koji je napravio najviše gruda.

Glačala – sada obrnuto: rukama treba izravnati zgužvani papir. Pobjeđuje onaj igrač koji to brže napravi.

  1. Tko će se brže zakopčati?

Odaberite nekoliko košulja ili bluza s približno jednakim brojem gumba. Priredite natjecanje iz toga tko će brže zakopčati (ili otkopčati) sve

  1. Bezvučni orkestar

Voditelj zamišlja određeni  glazbeni instrument i pokazuje kako se na njemu svira. Ostali trebaju pogoditi koji je to instrument.