Ljetna organizacija rada i raspored boravka djece u vrtiću

Rad dječjeg vrtića tijekom ljeta organizira se sukladno potrebama roditelja za boravkom djece u vrtiću. Takva ljetna organizacija rada ima svoje specifičnosti te se razlikuje od onoga na što su djeca i roditelji navikli tijekom većeg dijela pedagoške godine. U ljetnim mjesecima često dolazi do promjene prostora i odgojitelja što kod pojedine djece može izazvati negodovanje i frustraciju. Naime, ovo razdoblje se može usporediti s procesom prilagodbe jer djeca nerijetko borave u novom prostoru, okružena novim i nepoznatim prijateljima te odgojiteljima koji nisu njihovi matični. Sve to za dijete može biti stresno i zato je važna kvalitetna priprema djeteta za novu situaciju.

Što možete učiniti kako biste dijete pripremili na boravak u vrtiću tijekom ljeta?

  • Na vrijeme se raspitajte o promjenama u organizaciji rada(u kojoj će sobi dnevnog boravka dijete boraviti i s kojim odgojiteljima, s kojom odgojnom skupinom će njegova skupina biti spojena, gdje možete ostaviti djetetove stvari i sl.)
  • Razgovarajte s djetetom o novoj situaciji prije dolaska u vrtić– upoznajte ga s promjenama koje ga očekuju, zajedno razmislite poznaje li već neke od prijatelja iz drugih skupina s kojima će boraviti, ohrabrite ga da se za pomoć može obratiti novim odgojiteljima
  • Podijelite s novim odgojiteljima važne informacijeo vašem djetetu i njegovim potrebama

 

Sve ove promjene u rutini mogu kod vašeg djeteta potaknuti razvoj samostalnosti te brige za sebe i svoje stvari, kao i snalaženje u novim i nepoznatim situacijama. Ipak, imajte na umu da je djeci potreban odmor od vrtića i vrijeme koje će provesti u krugu obitelji. Iako se u vrtiću zabavljaju igrajući se i družeći s vršnjacima, s vremena na vrijeme potreban im je odmak od vrtićke rutine.

 

Raspored  boravka djece vrtićki program :

 

I. mješovita odgojna skupina (odgojne skupine: Pčelice, Ribice i Kockice)

  *soba dnevnog boravka odgojne skupine „Pčelice“

 

II. mješovita odgojna skupina (odgojne skupine: Sovice i Zvjezdice)

  *soba dnevnog boravka odgojne skupine „Sovice“

     

Raspored  boravka djece jaslički program :

– Mješovita odgojna skupina (odgojne skupine: Leptirići i Bubamare)

*soba dnevnog boravka odgojne skupine „Leptirići“