PETA BOLEST

Poštovani roditelji,

U našem su vrtiću potvrđena prva dva slučaja pete bolesti.

Peta bolest zarazna je bolest koju uzrokuje parovirus B-19. Od trenutka ulaska virusa u organizam do trenutka pojave simptoma može proći od 4 do 20 dana, a najčešće je to 14 dana.

Glavni je simptom bolesti osip, a rjeđe se mogu javiti temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Osip se najčešće prvo pojavljuje na obrazima (crveni osip koji izgleda kao „pljuska po obrazu“), ali se narednih dana i tjedana može proširiti na prsa, leđa, ruke i noge djeteta.

 

 

Bolest se širi kapljičnim putem (iskašljajem, kihanjem, sekretom nosa…), zbog čega se u kolektivima poput vrtića njezina zaraznost procjenjuje na 10-60%. Bolest prolazi kroz 7 do 10 dana, ali može potrajati i nekoliko tjedana te obično ne iziskuje liječenje. Preboljenjem bolesti u pravilu se stječe trajan imunitet.

MOLIMO DA SE KOD POJAVE BILO KAKVOG KOŽNOG OSIPA PRIJE DOVOĐENJA DJETETA U VRTIĆ POSAVJETUJETE S PEDIJATROM, ČIJA JE NADLEŽNOST UTVRDITI MOŽE LI DIJETE POHAĐATI VRTIĆ I JE LI OSIP PRIJETNJA ZDRAVLJU VAŠEG DJETETA I DRUGE DJECE U VRTIĆU.

KOD POJAVE KOŽNIH OSIPA KOD DJETETA U VRTIĆU KONTAKTIRAT ĆEMO VAS TE NAKON ŠTO PEDIJATAR POTVRDI DA DIJETE MOŽE POHAĐATI VRTIĆ, VRAĆA SE U KOLEKTIV.

Izvori: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije; Centers for Disease and Control Prevention (CDC)