PRELAZAK DJETETA IZ JASLICA U VRTIĆ

Kao polazak djeteta u jaslice, i prelazak iz jaslica u vrtić zahtijeva prilagodbu na:

  • Novi prostor i predmete
  • Nove prijatelje
  • Nove odgojitelje
  • Blago izmijenjeni ritam dana.

Zbog toga se kod djeteta mogu očekivati slične reakcije kao kod polaska u jaslice, iako najčešće prilagodba na vrtićku skupinu teče brže i lakše. Dijete se može bez ikakve reakcije prilagoditi na novu vrtićku skupinu, ali su tipične i reakcije poput plača, protesta, odbijanja hrane ili kontakta s odgojiteljem i slično.

Važno je da tijekom ljetnog perioda s djetetom razgovarate i pričate mu kako će na jesen dobiti nove odgojitelje i mnogo novih prijatelja te da dijete pripremite za polazak u novu skupinu.

Kod polaska djeteta u vrtićku skupinu, važno je da ima usvojene higijenske navike. To znači da je dijete uspješno savladalo proces odvikavanja od pelena, zna izraziti i pitati za odlazak u wc kada treba obaviti nuždu, zna samo skinuti i obući hlače i gaćice te nakon nužde oprati ruke.

Većina djece uspijeva se odviknuti od pelena u dobi 18-24 mjeseca, ali je razvoj svakog djeteta individualan pa odvikavanje može potrajati do treće godine (rijetko do četvrte godine).

Ljetni period (od lipnja do sredine kolovoza) povoljno je razdoblje za proces odvikavanja od pelena (dijete tada nosi najmanje odjeće). Ipak, nemojte odvikavanje od pelena započinjati iza 15. kolovoza, jer se može kositi s početkom polaska u vrtić te tako otežati i prilagodbu i odvikavanje od pelena.

Stoga nastojmo djeci kroz zajedničku suradnju što više olakšati početak novog životnog razdoblja i polazak u vrtićku skupinu!