Uši

Dragi roditelji, u našem su se vrtiću pojavile uši.

ŠTO SU UŠI?

Uši su insekti veliki 2-3 milimetra. Sive su ili smeđe boje, žive isključivo na vlasištu čovjeka, a hrane se krvlju putem bezbolnih uboda, prilikom čega ispuštaju slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Ženka ušiju živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca. Gnjide (jajašca) su bjeličasto-sjajne, manje od milimetra, poput peruti, ali su za razliku od peruti zalijepljene na vlasi te ostaju takve i nakon pranja kose/češljanja. Iz gnjida se za 7 dana izlegu uši koje za 14 dana postaju spolno zrele te mogu nesti nove gnjide.

Živa uš može van tijela preživjeti oko 48 sati – zato je osobito važno tretiranje na temperaturi od 60 °C i više posteljine, rublja, ručnika, odjeće i pokrivala za glavu, kao i higijena prostora.

KAKO SE PRENOSE UŠI?

Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši, nešto rjeđe korištenjem zajedničkih češljeva, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine… Važno je znati da uši ne skaču s čovjeka na čovjeka te nemaju krila. Ne prenose se preko vode u bazenu niti preko kućnih ljubimaca.

KAKO PREPOZNATI UŠI KOD DJETETA?

Najočitiji je znak uporan svrbež glave, kao posljedica alergijske reakcije na ubode ušiju. Kod pregleda vlasišta, gnjide se najčešće nalaze pri korijenu kose na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku. Povećalo i prirodna svjetlost mogu pomoći pri inspekciji. Najbolji način provjere je pomoću češlja s gustim zupcima na vlažnoj kosi. Kosu češljajte u vrlo malim pramenovima i potražite uši ili gnjide na češlju. Češalj možete obrisati s tkaninom ili papirnatim ručnik na kojem ćete ih moći lakše uočiti.

 

 

KAKO SE LIJEČE UŠI?

Dva su načina liječenja ušljivosti – lijekovima te mehaničkim uklanjanjem rukama/češljem.

Od lijekova su na raspolaganju šamponi, kreme i losioni koji ubijaju uši. Mogu se kupiti bez recepta ili na recept. Ako kupujete bez recepta, provjerite je li sredstvo sigurno za dob vašeg djeteta. Kod vrlo otpornih ušiju liječnik može propisati uzimanje oralnog lijeka. Uvijek pažljivo pročitajte upute za uporabu lijeka te ga koristite prema uputama. Korištenje navedenih preparata ponovite nakon 7-10 dana jer šamponi nisu 100% učinkoviti.

Nakon tretiranja ušiju i gnjida šamponima, potrebno je mehaničko čišćenje gustim češljem jer nijedan lijek nema 100% učinak. Pritom možete koristiti češalj s gustim zupcima na vlažnoj kosi. Postupak pregleda vlasišta treba ponoviti svaka 3-4 dana tijekom 3 tjedna nakon što ste ugledali posljednju živu uš. Nakon tretmana vlasišta nemojte koristiti sušilo za kosu, jer neki proizvodi za tretmane ušiju mogu sadržavati zapaljive sastojke. Sve osobe koje žive u istom kućanstvu, ali i druge osobe bliske osobi s ušima trebaju pregledati kosu i u slučaju nalaza nametnika započeti tretman.

KAKO POSTUPITI KADA OTKRIJETE UŠI?

Već jedna jedina gnjida govori o ušljivosti i neophodan je tretman glave medicinskim šamponom protiv ušiju! U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši:

  1. Dijete ne šaljite u školu ili vrtić dok se uši i gnjide potpuno ne odstrane.
  2. O pojavi ušiju kod djeteta odmah obavijestite vrtić.
  3. Kada procijenite da kod djeteta nema više ušiju, dan prije dovođenja djeteta u kolektiv obavijestite odgojiteljice. Za povratak djeteta nije potrebna liječnička potvrda. Po povratku će vlasište pregledati zdravstvena voditeljica ili odgojiteljica (ako nema zdravstvene voditeljice) te procijeniti može li dijete natrag u kolektiv.

Taj postupak je jedini ispravan jer je vaše dijete od nekoga dobilo uši, a samo se zajedničkim  trudom svih roditelja, djece i osoblja vrtića uši mogu suzbiti!

S poštovanjem,

Ines Herceg, zdravstvena voditeljica