DNEVNI ODMOR U VRTIĆU

Dnevni odmor je vrijeme opuštanja, vrijeme kada mijenjamo položaj tijela i dajemo priliku tijelu da se odmori. Odmor je oduvijek bio važan segment čovjekova života. Kako bi se čovjek psihički i fizički odmorio, potrebno je mozgu dati signal da se opusti i da isfiltrira informacije koje je danas primio. Kad smo još djeca, onda odmaramo spavajući pa tako novorođenče ima kratke faze budnosti i sna. Kako dijete raste, tako opada potreba za dnevnim snom i dijete će u nekom periodu svoga života u potpunosti prestati spavati poslijepodne, ali će njegov mozak i dalje imati potrebu za odmorom, kao što i odrasli ljudi imaju potrebu za odmorom nakon radnoga dana. Jer što je vrtić nego prvo radno mjesto u djetetovu životu.

Ideja našega vrtića zasniva se na istraživačkoj podlozi koja govori u prilog tome da se dnevni odmor provodi u skladu s djetetovim potrebama pa se kreće od spavanja, ležanja pa do tihih i mirnih aktivnosti. Djetetu je spavanje ponuđeno kao opcija dnevnog odmora, ali ono ne mora spavati ako za tim nema potrebu. Pojedina će djeca u tom odmoru zaspati, a oni koji nemaju stvarnu potrebu za snom će ostati budni, ali potrebno im je da USPORE. Dosada je proveden niz istraživanja o individualnom pristupu dnevnom odmoru djece u vrtićima i njihov zaključak je da su bolje zadovoljene individualne potrebe djece, dnevni odmor više nije bio razlog za odbijanje vrtića, jačala je povezanost djece i odgojitelja, razvijala se empatija i tolerancija. Odgojitelji su bili zadovoljni opuštenijom atmosferom tijekom dnevnog odmora. Stoga će se i u našemu vrtiću provoditi upravo ovakav pristup dnevnom odmoru – individualni.

Iako možda neko dijete neće imati potrebu za organiziranim dnevnim odmorom tijekom vikenda, to ne znači da u vrtiću neće imati tu istu potrebu. Razlika je u tome što u vrtiću dijete ima određene obaveze, njegovo je tijelo stalno u pokretu, od njega se stalno nešto očekuje: u određeno vrijeme jede, ide van, sjedi u jutarnjem krugu, za razliku od kuće gdje većinu vremena dijete provodi u slobodnoj igri kada može i leći na kauč i u više navrata namiriti potrebu za odmorom. Također, za vrtić se dijete često ranije i ustaje što dnevni odmor čini još potrebnijim.

Upravo zbog svih ovih razloga odlučili smo da će sva djeca u određenom vremenskom intervalu imati dnevni odmor koji im je, bez obzira na način na koji će ga iskoristiti, prijeko potreban za svakodnevno funkcioniranje.

 „ Jedna od najljepših i najčistijih radosti je odmor poslije rada. „  Immanuel Kant

 

Lara Mijić, edukacijski rehabilitator stručni suradnik