„I DJECI TREBA GODIŠNJI ODMOR“

S dolaskom ljeta dolazi i ljetni način rada dječjih vrtića. Određeni broj roditelja nema druge mogućnosti nego slati svoju djecu u vrtić i tokom ljetnih mjeseci jer im nema tko pričuvati djecu. Oni roditelji koji pak imaju tu mogućnost, razmatraju koje je bolje rješenje. Je li bolje da njihovo dijete ljeti pohađa vrtić ili ne?
Kroz godinu, zbog poslovnih obveza, obitelji provode jako malo vremena zajedno, unatoč tome što gotovo sva istraživanja naglašavaju važnost vremena koje djeca provode sa svojim roditeljima. Svakodnevno, kvalitetno provođenje vremena s vlastitom obitelji povezano je s brojnim pozitivnim ishodima za razvoj djece, a pogotovo male djece. To se dakle odnosi na socio-emocionalni, fizički i spoznajni razvoj te razvoj govora samog djeteta.

Za malu djecu rutina je iznimno važna, no u vrtiću je ona ionako ljeti narušena. Ako ste u mogućnosti, dopustite im odmor od godišnjih obveza i rutine, uzmite predah od vrtića i obveza, neka dijete promijeni sredinu. Za razliku od cijele godine, ljeto ne mora biti programirano, a u igri i druženju s članovima bliže i dalje obitelji dijete može puno naučiti.

 

Tijekom ljeta dječji vrtići prelaze na ljetnu organizaciju rada na temelju upitnika koji roditelji ispune ovisno o potrebama za boravkom djeteta u vrtiću.

Odgojne skupine formiraju se prema dobi (vrtićka/jaslička) i broju prijavljene djece.

Posebno se vodi briga o sastavu skupina, sličnosti među djecom, navikama o dnevnim rutinama, prijašnjim zajedničkim iskustvima, međusobnim poznavanjem i poznavanjem odgojitelja i slično.

Na osnovu  potreba roditelja organizira se rad i korištenje godišnjih odmora svih djelatnika (stručne službe, odgojitelja, pomoćnog osoblja). Osim toga, ljeto je i vrijeme kada se u vrtiću obavljaju razni radovi poput ličenja zidova, potrebne sanacije te rekonstrukcije…

Preporuka struke je da dijete odmori od vrtića onoliko koliko roditelji mogu koristiti godišnji odmor, odnosno, nemaju obavezu odlaziti na posao. Ne zato što bi to na bilo koji način bilo bitno za odgojitelje, nego samo zato i jedino zato što je to VAŽNO i POTREBNO Vašem djetetu.

Stanko Šimović, stručni suradnik – edukacijski rehabilitator