JE LI DIJETE (RODITELJ) SPREMNO ZA ŠKOLU?

Uskoro kreću testiranja za upis djece u prvi razred. Polazak u školu predstavlja jednu od najvećih promjena u životu djeteta i cijele obitelji.

Dijete se mora prilagoditi novim pravilima ponašanja, to je i djetetova prva provjera socijalnih, emocionalnih, intelektualnih i drugih sposobnosti.

U periodu pred polazak u školu javljaju se i brojni strahovi, ponajviše roditeljski, koji se lako prenose na dijete, s velikom mogućnošću da upravo to pokvari dane priprema i polaska u školu koji bi trebali biti obiteljsko veselje.

Roditelji trebaju znati kakva je procedura upisa u školu, koji im dokumenti trebaju, gdje i kada dijete mora na pregled, što ga čeka na razgovoru u školi…Ako se roditelji dobro informiraju, znat će pripremiti i dijete na ono što ga očekuje.

U prvi razred upisuju se djeca koja do 1.travnja tekuće kalendarske godine napune šest godina. Iznimno, na zahtjev roditelja, u prvi se razred mogu upisati i djeca koja će do kraja tekuće godine navršiti šest godina i koja na procjeni psihofizičkog stanja postignu prosječne rezultate u odnosu na drugu djecu školske dobi. Odluku o prijevremenom upisu donosi stručno povjerenstvo za upis djece u prvi razred osnovne škole.

Stručno povjerenstvo zaduženo za upis djece u prvi razred osnovne škole čine školski liječnik  – specijalist školske medicine koji će obaviti liječnički pregled i školski djelatnici: stručni suradnik pedagog ili psiholog, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila koji će obaviti testiranje i razgovor s djetetom da bi utvrdili spremnost djeteta za školu.

Definiranje pojma zrelosti za školu, odnosno spremnosti djeteta za polazak u školu pretpostavlja optimalnu razinu razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcija djeteta koje će mu omogućiti uspješno svladavanje propisanog nastavnog plana i programa. Spremnost za školu širok je pojam i o tome ćemo detaljnije drugi put.

Naša osnovna škola stavila je obavijest za roditelje prvašića možete je pogledati na linku:

http://os-opuzen.skole.hr/?news_hk=1&news_id=823&mshow=290#mod_news