Zabavne vježbe koncentracije i pažnje

Da bi mogla nešto naučiti, djeca se moraju usredotočiti na zadatak, zapamtiti i pratiti uputu. Zato je važno vježbati koncentraciju.

Dijete se može koncentrirati duže ako mu je nešto zanimljivo.

Kao i kod drugih vještina, koncentraciju možemo vježbati i poboljšati, osnovno je naučiti što je bitno, a što je ono na što ne trebamo obraćati pažnju.

Donosimo vam primjere zabavnih vježbi koncentracije i pažnje:

1. Križno gibanje – jedna od osnovnih vježbi kojom se paralelno aktiviraju obje moždane polutke te poboljšava koordinacija lijevo-desno. Vježba je također korisna za poboljšanje koncentracije.

Dijete stupa u mjestu naizmjence dotičući desno koljeno lijevim laktom i lijevo koljeno desnim laktom.

2. Smrznuti ples – plešite, zauzimajte razne položaje, a na znak „stop“ dijete mora ostati u položaju u kojem se zateklo. Znak za zaustavljanje plesa možete sami odabrati kao npr. prestanak glazbe ili pljesak dlanom.


3. Što nedostaje – položite više predmeta na stol i neka ih dijete detaljno pregleda, a zatim se okrene. Potom maknete jedan od predmeta sa stola. Dijete se tada okreće ponovno prema stolu i mora imenovati predmet koji nedostaje.

Na početku igrajte s malo predmeta, a poslije možete učiniti zadatak težim time što ćete broj predmeta povećati te možda sakrivati i više predmeta istovremeno.

 

4. Pogodi po opipu – položite više predmeta na stol i prekrijte ih stolnjakom. Dajte djetetu jedan predmet ispod stolnjaka. Dijete treba opipavanjem saznati o kojem se predmetu radi.

Vježbu možete učiniti težom tako što ćete poslagati više sličnih predmeta.

 

5. Od jedne do druge točke – po sobi ili vrtu raširite komade papira. Položite ih na pod u različitim razmacima – približno na dužinu koraka. Sad dijete mora pokušati doći do nekog cilja prelazeći preko takvog „kamenja“. Povećajte zahtjevnost vježbe mijenjanjem razmaka između papira.