USTA, ŠAKA, STOPALO

U našem vrtiću (jaslice) potvrđeni su prvi slučajevi zarazne bolesti usta, šaka, stopalo. Bolest se obično pojavljuje ljeti ili u ranu jesen, a uzrokovana je virusom Coxsackie tipa A. Od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma obično prođe 3-5 dana.

Početak bolesti obilježen je:

povišenom tjelesnom temperaturom u trajanju 1-2 dana (38-39⁰C),

odbijanjem hrane, slabijim apetitom ili malaksalošću djeteta,

grloboljom.

Nakon toga pojavljuje se karakterističan osip na sluznicama i koži u 75% slučajeva. Osip započinje malim crvenkastim promjenama koje nakon toga razvijaju mjehurić u sredini. Pucanjem mjehurića nastaje plitka ranica, a promjene najčešće nastaju u ustima, na jeziku, oko usta, na stopalima (tabani) i šakama (dlanovi). Osip u najvećem broju slučajeva ne svrbi. Promjene na koži i sluznicama najčešće traju 7-10 dana.

Bolest se prenosi fekalno-oralnim putem (kihanjem, kašljanjem, stolicom, slinom, tekućinom iz mjehurića) i kontaktom sa zaraženim osobama ili površinama. U većini slučajeva blagog je tijeka i obično spontano prolazi nakon 7-10 dana.

Liječenje je usmjereno ublažavanju simptoma (antipiretici, analgetici, kreme za ublažavanje bolova…), a važno je paziti na dovoljan unos tekućine jer dijete može dehidrirati uslijed odbijanja hrane i pića zbog boli koji uzrokuju ranice u usnoj šupljini.

Najučinkovitija obrana od pojave i širenja bolesti su pojačane higijenske mjere – redovito i pravilno pranje ruku; pranje i dezinfekcija igračaka i površina koje mogu doći u kontakt sa zaraženim djetetom (igračke, wc, posuđe…); češće prozračivanje prostorija.

Kod povratka djeteta u vrtić nakon preboljenja bolesti potrebno je donijeti liječničku potvrdu na kojoj je jasno da dijete može pohađati kolektiv.

Zdravstvena voditeljica Ines Mataga